Baume & Mercier Capeland Shelby® Cobra Koleksiyonu: Limited Edition


Zafer Anları
"Her yarışçının kendi spor otomobilini tasarlama hayali vardır; Cobra bana tam anlamıyla bu deneyimi yaşattı."
- Carroll Shelby

Bir Efsanenin Doğuşu

Herkesin hayatında, karakterini ve hayattaki hedeflerini belirleyen olağanüstü anlar vardır. Bu anlar, yaşattığı duygu, tutku ve gururla yalnızca bir anı olmanın çok ötesine geçer. Bu anlar her anlamda sonsuzdur; insanın azimle ulaştığı başarılarının bir şahidi olarak sonsuza dek yaşarlar.

1830 yılında kurulduğu günden bugüne dek, Baume & Mercier'nin varoluş nedeni işte bu anları kutlamak olmuştur. İşimizi yaparken, hep zamanın akışını çerçevelendirmenin yalnızca dakika ve saatten ibaret olmadığı görüşündeydik ve ilk el işi saatimizden bugün sahip olduğumuz koleksiyonun parçalarına kadar her ürünümüzde bu görüşümüzü yansıttık. Bir Baume & Mercier saati, hayatın en dolu anlarını benzersiz yönleriyle sunar ve bu nedenle beğenilir. Özgün bir ruhu yansıtan ve bu nedenle, gururla takılan bir semboldür.

Bugün, yeni bir ortaklığın sevincini sizinle paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz. 50 yıl önce, otomotiv efsanesi Carroll Shelby, 1965 FIA Uluslararası GT Üreticileri Şampiyonasını kazandı ve uluslararası otomobil yarışlarının gidişatını tamamen değiştirdi. Shelby bu şampiyonlukla yalnızca Amerika'nın yarış prestijini kurtarmakla kalmadı, aynı zamanda ortaya koyduğu en harika iş olan ikonik Cobra'yı da dünyaya tanıttı. Baume & Mercier, Carroll Shelby Company ortaklığıyla, Carroll'ın bu en unutulmaz zaferinin ruhunu yakalayan limited edition Capeland saatlerini üreterek onun efsanesini onurlandırmaktan gurur duyuyor.

Baume & Mercier müzesinde bulunan 1948 yılından kalma vintage tek düğmeli kronograftan esinlenilerek hazırlanan Capeland Shelby® Cobra koleksiyonumuz; retro aksanları, klasik çizgileri, kronograf ve takometre işlevleri, parlak ve saten kenarlı kasası ve kollarına özenle işlenmiş Cobra logosuyla öne çıkıyor. Bu saat, saf yılan zehriyle süslenmiş benzersiz bir şıklık taşıyor.

Hikaye tam da burada başlıyor.

Başarma Azmi

Carroll Hall Shelby, takım yöneticisi ve üretici olarak şöhret kazanmadan önce, 1950'lerin en ünlü Amerikalı otomobil yarışçısı olarak biliniyordu. 1954 yılında on altı tane ABD ve uluslararası hız rekoru elde etti. Sports Illustrated tarafından, 1956 ve 1957 yıllarında Yılın Sürücüsü seçildi. 1959 sezonunda, 24 saatlik Le Mans yarışında Aston Martin adına yarışıp zafer elde ederek motor yarışlarında zirveye ulaştı.

Shelby'nin üstesinden gelemediği tek şey, çocukluğundan beri sahip olduğu sağlık problemiydi. Onu olumsuz etkileyen bir kalp rahatsızlığı vardı ve kendisine 1960 yılında, 37 yaşındayken, angina pektoris teşhisi kondu. Shelby, 1960 sezonunun sonunda yarış kariyerine son verme kararı aldıktan sonra, kokpit dışında ulaşmak isteyeceği yeni bir hedef arayışına girdi. Bu hedefi de, Amerikan spor arabasının tanımını değiştirme arzusuyla bulmuş oldu.

Shelby; daha hızlı, daha hafif ve daha atik bir arabanın sadece Avrupalı rakipleri geride bırakmakla kalmayıp aynı zamanda düşük yapım maliyeti sayesinde daha geniş bir kitleyi kazanacağı fikrindeydi ve yıllarca bunun üzerine kafa yordu. Kaliforniya çölünde açılan yeni bir sürüş okulunun sağladığı fonla, Shelby önce British AC'yi getirtti ve sonra da gelişmiş sürüş kontrolüyle donattığı 4,7 litrelik (289 inç küp)Ford V8'i ortaya çıkarttı. Ama bu henüz atacağı ilk adımdı ve asıl hedefi, tümüyle Amerikan üretimi olan bir yol ve pist otomobili üretmekti. Shelby, bu otomobile koyacağı adı rüyasında görmüş ve uykusunun arasında, yatağının kenarındaki bir kağıda karalamıştı. Ertesi sabah uyandığında, bu adı görmüş ve doğru ad olduğuna karar vermişti. Cobra.

Baume & Mercier olarak, koleksiyonumuzun ilham kaynağı olan Carroll Shelby'nin, vizyonu ve girişimciliğiyle beraber tüm başarılarını, her yönüyle onurlandırmaktan gurur duyuyoruz. 1830 yılında bir aile şirketi olarak kurulan Baume & Mercier'ye şöhretini kazandıran ayrıcalıklı tasarımı, uzun süreli performansı ve en son yenilikleri barındırma özelliği Shelby'nin değerleriyle birebir örtüşüyor. Baume & Mercier markası, aynı zamanda, kazandığı on tane Grand Prix saat üretimi ödülü ve uluslararası fuarlarda yedi tane altın madalyayla da adını duyurmuştur. Bunlara, hassasiyetine yıllarca kimsenin yetişemediği bir Baume & Mercier saatine verilen 1892 Kew Observatory hassasiyet rekoru ödülü de dahildir.

Cobra'nın Doğuşu

1963 sezonuna gelindiğinde, Cobra ve 289 motoru, ABD yerel yarış serilerine hakim olmuştu ve yarıştığı ilk üç yılda yalnızca bir yenilgi alarak yoluna devam etmişti. Shelby ve takımı, otomobilden maksimum güç ve performans sağlamak amacındaydı ve bu yüzden her yarış onlar için bir deneme fırsatıydı. Nihai ödül olan FIA Uluslararası GT Şampiyonluğu için zaman yaklaşıyordu. Başarıya ulaşmanın yolu, Avrupa'nın en iyilerini geride bırakabilecek daha büyük bir motordan geçiyordu.

FIA kuralları, üreticilerden yarışa katılacak her otomobilin en az 100 adet üretilmiş olmasını istiyordu. Shelby, bu kuralı da hesaba katarak, 6,4 litrelik (390 inç küp) motor denemelerine başladı. Ancak bu yeterli değildi. 1965 FIA sezonundan kısa bir süre önce, tamamen yeni bir Cobra yaratmaya karar verildi. Shelby, bu görev için Ford'la ortaklık kurdu ve bu ortaklık Shelby'nin, Ford'un tüm GT yarış programını üstlenmesiyle sonuçlandı. Bu ortaklık aynı zamanda Mustang'in Shelby GT350 B-üretimi yol yarışı otomobiline dönüştürülmesi teklifini de beraberinde getirdi.

Yeni Shelby Cobra, kalbinde yer alan 7 litrelik (427 küp inç) dev Ford V8 ile o güne kadar üretilmiş en göz korkutucu otomobil olacaktı. 500 HP kapasiteli motoru öyle ağırdı ki; gelişmiş sürüş kontrolü için yaklaşık 13 cm daha geniş bobin helezon yay sistemli yeni bir şasi tasarımı gerekti. Helezon yaylar her yere döşendi ve karoserin aerodinamik özellikleri daha büyük tekerlek ve jantlar için genişletilen çamurluklara uygun hale getirildi. 427 sadece Cobra için büyük bir atılım olmakla kalmıyordu. Bu otomobil; benzersiz sürüş kontrolü, fren sistemi ve vahşi gücüyle Amerikan spor otomobili dünyasında çığır açtı.

Baume & Mercier olarak, Capeland Shelby® Cobra kronograflarımızın her detayında, 427 Cobra'yı saygıyla anmaktan gurur duyuyoruz. Kronografların gösterişli kasası, Cobra'nın aerodinamik karoserinin genişletilmiş tasarımını yansıtıyor. Mavi rakamlar ve transparan beyaz şeritlerse, Cobra'nın meşhur yarış boyasından esinlenmiş ve her detay, şık bir gücü yansıtacak şekilde tasarlanmış. Shelby'nin en saygı duyulan eserinden doğan bu tasarım, performansın en üst düzeyde ifadesi.

Zafere Giden Yol

Otomobil yarışı tarihi boyunca bir ülkeyi, bir üreticiyi veya bir takımı değiştiren zaferler kazanılmıştır. Bunlardan birkaçıysa, bununla yetinmeyip o spor dalını baştan aşağı değiştirmiştir. Bu örneklerden biri, Carroll Shelby'nin 1965 FIA sezonu zaferidir. Shelby'nin, özenle seçilmiş sürücülerle ve takımıyla beraber GT yarışmasına katılırken tek amacı, daha hafif, daha hızlı otomobillerle Avrupa'nın en iyilerini geride bırakmak ve yaklaşık 40 yıl sonra Amerika'ya ilk uluslararası zaferini getirmekti.

Shelby'nin bu başarıyı elde etmesi için sadece ilk altıya giren arabalara puan verilen 20 yarışın 13 tanesinde en iyi yedi performansı sergilemesi gerekiyordu. Daytona'daki açılış yarışında, Shelby birinciliği elde etti ve Sebring'de düzenlenen bir sonraki yarışmayı da ilk sırada tamamladı. Bu noktada, kurulduğu günden beri GT şampiyonluklarını kazanmış olan ve 12 yılda 10 kez FIA Üreticiler şampiyonasına ev sahipliği yapan Ferrari de mücadeleye katıldı.

Sonra tüm dünya; Monza, Le Mans, Nürburgring ve Reims gibi pistlerde, Shelby'nin önde kalma mücadelesini ve yarışları birincilikle tamamlayışını izledi. Her yarışta, üstünlük kurma hedefiyle girişilen bu çetin mücadelede, insanın da makinenin de sınırlarını zorladığına tanıklık edildi. Shelby, toplam 20 yarış içinde, Bridgehampton'daki final yarışı da dahil olmak üzere, 11 tanesini birincilikle tamamladı. İşte o gün bir tarih yazılmış oldu. Shelby American, FIA GT şampiyonluğunu kazandı. Carroll Shelby hem sürücü, hem takım yöneticisi, hem de üretici olarak şampiyonluk kazanan ilk kişi oldu. Bu, motor sporları tarihinde bir daha eşine rastlanmayan bir başarıydı.

Baume & Mercier, bu benzersiz başarıyı onurlandırmak için her biri limited edition olarak üretilen Capeland Shelby® Cobra koleksiyonundaki harikulade saatleri yarattı. Bu çelik kronograflar, Shelby'nin FIA Dünya Şampiyonluğunun 50. yıl dönümüne özel olarak 1965 adet üretilmiştir. 18K kırmızı altından modeller ise, Carroll Shelby'nin yarattığı Cobra'nın yarış sayısı düşünülerek 98 adet üretilmiştir.

Performans Tutkusu

Capeland Shelby® Cobra koleksiyonundaki her saat, Cobra'nın ruhunu ve gücünü zarafetle birleştirerek yansıtmak üzere tasarlanmıştır.

Parlak ve saten kenarlı paslanmaz çelikten veya 18K kırmızı altından iki çeşidi bulunan gösterişli kasası, detaylarla ve karakteristik özelliklerle bezeli özel bir çerçeve sunar. Cobra'nın klasik Guardsman Mavisi yarış boyası rengiyle şeffaf ikili yarış şeritlerini hem şık hem geçmişi yansıtacak şekilde bir araya getirerek Cobra'nın meşhur gövde boyasına atıfta bulunur.

Tasarımın merkezinde, devamlı hareket ediyor hissi yaşatması için saniye koluna dövülen ikonik Cobra logosu bulunurken, hem dakika hem de saat kolları Cobra'nın zarif direksiyonunun formunda üretilmiştir. Son olarak, sunumu tamamlamak için, koleksiyon adı ve Carroll Shelby'nin imzasının kabartması bulunan safir kristal bir arka yüze sahiptir.

Shelby'nin üstün performansıyla Baume & Mercier'nin üstün performansı bir araya getirilerek, kronografların hepsi büyük bir titizlikle, katı standartlarımıza uygun şekilde üretilmiştir. Enerji gerektirmeden hassasiyeti sağlamak için eklenen otomatik hareket sayesinde, kalite ve hassasiyette üst düzey performans sergiler. Beklentilerin de üstüne çıkan bu limited edition koleksiyon, nesiller boyu el üstünde tutulacak ve gururla sergilenecektir. Tıpkı Carroll Shelby gibi iflah olmaz performans ve detay tutkunları için özel olarak üretilen bir koleksiyondur.

Tadı Çıkarılacak Anlar

Capeland Shelby® Cobra Çelik Kronograf:

1,.965 Parça Limited Edition
Capeland Shelby® Cobra koleksiyonunun kalbi olan kronograf, İsviçre yapımı bir otomatik kurma mekanizmasına sahiptir. 44 mm çapındaki parlak ve saten kenarlı paslanmaz çelik kasası, Cobra'nın ikonik gösterge panelinden esinlenilen kronograf sayaçlı kadranı, çerçeveler ve karanlıkta yumuşak bir parlaklık vermesi için Shelby'nin Guardsman Mavisi yarış rengiyle Superluminova mavisi yayacak şekilde detaylandırılmıştır. Görünümü tamamlamak için, ince detaylar olarak Shelby'nin ikili yarış şeritleri kullanılmıştır; saat ve dakika kolları özel olarak Cobra'nın direksiyonu formunda üretilirken, saniye koluna da ünlü Cobra logosu yerleştirilmiştir. Kayış ise; kırmızı dana derisinden kauçuksu çizgileri olan kaliteli siyah timsah derisindendir ve gri renk dikişleri ve güvenlik düğmesine sahip üç katlı tokasıyla aynı zarifliği yansıtır. Capeland saatinin orijinal olduğunun anlaşılması için, safir kristal kasaya, koleksiyonun adı ve Carroll Shelby'nin kişisel imzasının kabartması eklenmiştir.

Capeland Shelby® Cobra 18k Kırmızı Altın Flyback Kronograf:

98 Numaralı Limited Edition
Baume & Mercier, Carroll Shelby efsanesine bir saygı göstergesi olarak, İsviçre yapımı otomatik kurma mekanizmasına sahip bir flyback kronograf yarattı. 44 mm çapındaki, parlak ve saten kenarlı 18K kırmızı altından üretilen bu sembolik saatin rakamları Guardsman Mavisi rengindedir. İkonik Cobra direksiyonu formundaki özel altın kollar, Superluminova mavisinin karanlıkta ortaya çıkaracağı hoş görünümle ve saniye koluna dövülen ünlü Cobra logosu ile birlikte uyum yaratmak amacıyla kullanılmıştır. Hakiki siyah timsah derisi ve 18K kırmızı altın tokası ile Cobra mavisi yuvarlak timsah derisi çizgileri ve kırmızı dikişleriyle beraber kayış da Cobra'ya atıfta bulunan özelliklere sahiptir. Safir kristal arka tarafıysa, 18K altın arka yüzle çerçevelenmiştir ve koleksiyon adının ve Carroll Shelby'nin imzasının kabartmasıyla süslenmiştir.

Capeland Shelby® Cobra koleksiyonundaki tüm saatler, özel bir broşür ve kartın yanı sıra 427 Cobra'nın özel üretilmiş minyatürünü de içeren bir pakette sunulur. 18K kırmızı altından flyback kronografın alıcıları aynı zamanda Cobra'nın geçmişine dair tüm detayları içeren bir kitapçığa da sahip olacaktır.

Yaşam Boyu Bir Kez Karşılaşılacak Bir Fırsat

Carroll Shelby, kalp rahatsızlığı nedeniyle hastanede geçirdiği günlerde, kalp nakli bekleyen ve kendisininkine benzer rahatsızlığa sahip çocukları ziyaret etmişti. Bu deneyim Carroll'ı çok derinden etkiledi ve hayatını, sahip olduğu şöhreti ve itibarı bu çocuklara destek olabilmek üzere kullanmaya adadı. Sonunda, önemli kalp rahatsızlığı olan çocukların ailelerine yardımcı olmak için fon sağlayan Carroll Shelby Vakfı'nı kurdu. O günden bu yana, vakıf ayrıca tüm ABD genelindeki yoksun gençler için burs ve eğitim olanağı sağlama görevini de üstlendi.

Baume & Mercier, bir şirket bağışı yoluyla ve müzayede için ürettiği çok özel bir saat ile Carroll Shelby Vakfı'na destek vermekten gurur duyuyor. Bu sembolik nitelikteki Capeland Shelby® Cobra kronografı; mavi Cobra şeritleriyle kül rengi rakamları olan, parlak ve saten kenarlı 18K kırmızı altın kasası, prestijli mavi yuvarlak timsah derisi çizgilerle bezeli siyah timsah derisi kayışı ve arka tarafındaki Carroll Shelby imzasıyla çok özel bir parçadır. Baume & Mercier'nin hassasiyet konusundaki ününe yakışır hassasiyetteki bu otomatik flyback kronograf, İsviçre yapımı otomatik kurma mekanizmasına sahiptir.

Bu tür bir saat, Baume & Mercier tarafından yalnızca bir kez üretilecektir ve eşsiz bir koleksiyon parçası olarak yerini alacaktır. Müzayedede kazanan teklifi sunan kişi, 1965 Cobra takımının hayattaki üyeleri tarafından imzalanan orijinal bir Cobra tablosunun ve ayrıca Carroll Shelby'ye ait kişisel bir eşyanın da sahibi olacaktır.

Müzayedeye katılacak cömert isimlere başarılar diliyor ve Carroll Shelby Vakfı'na yapmış oldukları büyük katkı için kendilerine teşekkür ediyoruz. 
"Dün geri gelmez. Yarın ise bilinmez. Siz en iyisi bugünü yaşayın."
- Carroll Shelby

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Baume & Mercier, Petite Promesse'i Takdim Eder

1. Baume & Mercier İstanbul Classic - Hill Climb Tamamlandı

Sportif Babalara Baume & Mercier'den Çok Özel Bir Saat